Blog

Drop illusionen om den perfekte mor

17. april 2012

-og fokuser på det vigtigste.

Drop illusionen om den perfekte moderrolle i det perfekte glansbillede hjem. Glem alt om kontrol og lad dig guide af dit moderinstinkt. Det vigtigste lige nu er nemlig ikke det, du ubevidst har tillært dig gennem regler, normer og forventninger. Det vigtigste kommer helt naturligt med moderskabet.

Kærlighedsboblen

Når din baby kommer til verden er du simpelthen super klar: Den fine vugge står ved siden af jeres dobbeltseng; puslebordet med tilhørende flettede kurve til alt det, du skal bruge i puslesituationen; de yndige små billeder med søde bamser i pastelfarvede rammer, som du særligt har udvalgt og hængt snorlige op; natlampen formet som en elefant osv. Alt er helt perfekt og i skønneste orden.

Intet er overladt til tilfældighederne, når babyen, jeres ønskebarn endelig kommer til verden.

Alt er skinnende rent og nystrøget. Uroen vipper ganske stille og lydløst over legetæppet med de glade dyr i alverdens farver. Redebygningen og forventningens glæde er ikke til at tage fejl af.

Du kommer hjem fra hospitalet nærmest i en rus af glæde og udmattelse. Tillykke, du er blevet MOR. Og netop du har –pudsigt nok- fået verdens dejligste baby. Det simpelthen være den smukkeste af alle børn.

Nu skal et helt nyt liv begynde. Ikke bare din babys liv, men I skal nu som lille ny familie begynde et nyt liv i jeres nye roller.

Det går legende let -til at starte med! Far holder et par ugers barsel. I lever i de uger i en bobbel af lykke, hvor verden udenfor ikke eksisterer for jer. Alle de fine nye babysager tages i brug og den første øjenkontakt med guldklumpen får dit hjerte til at smelte.

Så kommer hverdagen snigende ind på jer. Far får travlt på jobbet og kommer ret hurtigt tilbage og integreres i ”den virkelige verden” igen.

Det kan som mor være svært at forholde sig til. Derfor melder der sig mange tanker og spørgsmål, som du slet ikke har kunne forberede dig på. Hvordan kan din mand pludselig tale om andet end babyen? Måske mærker du også en snert af jalousi? Måske tænker du, om han allerede mistet interessen for babyen? Og hvor blev kærlighedsboblen af?

Symbiosen mellem dig og din baby bliver jo på samme tid kun mere og mere intens. Dine og babyens behov smelter sammen. Du skelner ikke mere. For dig føles det faktisk stærkere, når du mærker det nyfødte barns behov end dine egne. Intensiteten er på samme tid overvældende fantastisk og overvældende skræmmende.

Du har med ét fået en ny identitet.

Smid kontrollen overbord

At blive mor første gang kan sende selv det allermest perfekte kontrolfreak ud på en følelsesmæssig rutsjetur. Den altovervældende glæde, bunkevis af vasketøj og den fuldstændig energidræbende træthed kombineret med forventningerne til dig selv i din moderrolle, tudeturene (både dine og babyens!) og frustrationerne, når du ikke indfrier dine egne forventninger kan meget vel være det din hverdag bliver fyldt med, når du bliver mor.

Din forudsigelige, kontrollerede og velplanlagte hverdag erstattes af konstant uforudsigelighed, hvor bare dét at få et brusebad kan blive dagens største bedrift og eneste personlige behov, du får udført.

I takt med dét forvandles jeres velpolerede og stilrene hjem til et hjem, hvor det roder med snavsede stofbleer, ammeindlæg (brugte), ammepuder, sutter etc. Måske flyder jeres stue med dyne og pude og aftagne sokker fra din mands natlige flugt ind på sofaen i håb om bare at få et par timers søvn inden arbejdsdagen starter.

Umiddelbart kan man som “ikke-nybagt” mor tænke ”Åh, det lyder da ikke så slemt”. Men dette er ikke tilfældet for den nybagte mor, der presses til det yderste af søvnmangel, hormoner og et tsunami agtigt følelsesvirvar. Kombineret med, at du måske ikke føler dig forstået af din mand.

Det er bare sindssygt hårdt indimellem. Og det er ok, at du kan være ved at skrige!

At blive mor er ikke som i filmene eller blereklamerne.

Jo, at blive mor er det mest vidunderlige i verden. Men med ”i pakken” hører også alt det andet. Alt det, vi ikke ser i filmene og reklamerne. Og alt det, der ikke tales højt om, da man jo nødigt vil fremstå som utaknemmelig, frustreret eller lige ved at knække midt over. Man vil jo gerne fremstå ligeså kontrolleret som før.

Men tro mig; alle mødre gennemgår det hele. I større eller mindre grad!

Generaliseret kan jeg sige, at de meget sensitive kvinder sendes ud i følelsesmæssigt stormvejr, mens perfektionisterne blæses omkuld af pludselig at skulle acceptere, at alt ikke er perfekt –langt fra!

Lige meget, hvor velforberedt du end er!

Mange af udfordringerne er umulige at kontrollere, så derfor er der ikke andet at gøre end at være til stede og accepterer dem som værende en fase i livet. Det du kan arbejde med og have indflydelse på, er dine egne forventninger og de succeskriterier, som du stiller op for dig selv.

Det vigtigste er, at du prøver på at acceptere tilstanden. Kæmper du imod, vil du risikere at blive decideret stresset.

At acceptere kaos både udenfor og indeni din krop, kan være meget krævende og faktisk ret skræmmende for mange kvinder. Lidt firkantet sagt, har vi jo lært at ”orden/kontrol er godt” og ”uorden/kaos er ondt”. Alt i den vestlige verden er bygget op om tider, skemaer, mål der skal nås etc. Og vi måler og vurderer ubevidst os selv og hinanden ud fra de kriterier.

Lever du op til kriterierne, er du en succes. Gør du ikke, betragtes du (måske) som værende ”udenfor” eller utilstrækkelig. Eller, hva´? Og er det overhovedet vigtigt, hvad andre tænker?

Hvordan opfatter du dig selv lige nu? Og hvordan har du tidligere opfattet, når andre har været i samme situation? Hvordan tror du, at du vil opfatte andre i fremtiden?

Ofte er kvinder hårdest ved sig selv. Dine forventninger til dig selv i moderrollen bygger på et af medierne idylliserende billede kombineret med, at det er tabubelagt at tale om det hav af ”negative” og opslidende følelser og udfordringer, der følger med moderskabet.

Med dét som grundlag for at forme dine forventninger til dig selv som ”god mor”, er det ikke så mærkeligt, hvis du kan rammes af en følelse af nederlag og utilstrækkelighed.   

Forventningerne bygger jo på noget fuldstændig utopisk. Du kan ikke have alt under kontrol i denne fase af dit liv! Så hold op, med at slå dig selv oveni hovedet med dirigentstaven. Det er simpelthen ikke konstruktivt.

Mine råd til dig

For, at du kan finde ro og mening midt i alt kaosset og samtidig opbygge størst muligt overskud til, når babyen bare vræler og vræler eller alt bare synes at være imod dig, så overvej at gøre brug af nedenstående råd.

-Lad være med at måle dig med, hvordan du tror, at alle andre nybagte mødre har det. Drop tanken om, at din nabo eller din veninde sikkert klarer ”det dér moderskab” meget bedre end dig.

-SOV SOV SOV hver gang det er muligt! Sov sammen med dit barn i løbet af dagen og JA, det betyder, at du skal lade ALT andet flyde omkring dig. Du kan måske amme dit barn i søvn i jeres seng liggende på siden. Dette er også skønt til natlige amninger. Kommer selvfølgelig an på, hvor stort behov din baby har for at komme op og bøvse. Hvis du er bange for, at babyen falder ud af sengen, så skub sengen helt ind opad en væg. Når barnet er helt nyfødt kan det måske være godt at lade det ligge under en babydyne, så babyen ikke forsvinder helt i din store voksendyne. Prøv dig frem; det er meget forskelligt, hvordan vi bedst skaber mulighed for at finde mulighed for tryg hvile.  

-Tag imod hjælp, hvis bedsteforældre eller andre af jeres nære tilbyder at trille en tur med barnevognen, så du kan sove, tage et roligt bad, læse en bog, rydde op el.lign. Måske er det muligt at lave en fast aftale med “en hjælpende” hånd!

-Tænk ikke dårligt om dig selv, selvom du nogen gange bare har lyst til at løbe din vej! Det er en ganske almindelig reaktion, når alt synes uoverskueligt.

-Hold fokus på det, der er vigtigt for din baby. Din lille guldklump er fuldstændig og aldeles ligeglad med om det roder omkring jer, og om du får bagt boller til mødregruppebesøget.

-Lyt til dit moderlige instinkt, din mavefornemmelse, din indre stemme. Så vil du helt sikkert blive guidet til dét, du skal gøre. Kæmp ikke imod dét. Lad ikke de tillærte normer om snorlige vasketøjsrækker og daglig støvsugning tage dit fokus væk fra det vigtigste; nemlig, at du er tilstede med dit barn nu og her.

-Sæt dig midt i rodet med dit barn og lad dig fylde op af din kærlighed til det. Kys og kram din baby. Mærk, hvordan din lille babys silkebløde hud fornemmes på dine fingerspidser.

-Gør amningen og bleskiftet til en mulighed for nærvær og lad være med at betragte det som noget, der bare skal overstås, så du kan komme videre i dagens program.

-Mål din succes på en omvendt skala af, hvad der ellers betragtes som normalt: Jo mere rodet, der er, og jo mindre du har nået objektivt set i løbet en dag, des bedre har din dag været for jer! Du har nemlig her et synligt bevis på, at du har lyttet til dine nye vigtigste værdier: Nærhed, kærlighed, sammensmeltning med din baby. Det er her lykken findes, ikke i det perfekte!

-Husk, at du er verdens mest perfekte mor for dit barn! Sig det gerne højt til dig selv.

 

You Might Also Like

 • Eva Andrea Ditlefsen 17. april 2012 at 16:05

  Sikken et befriende, genkendeligt og relevant indlæg, Emilie!
  Det er jo netop når vi lærer at lytte til os selv som mødre og er tro mod det vi hører – at vi er autentiske. Og jo tidligere vores børn oplever os som ægte og autentiske – desto bedre. Vi er jo deres største rollemodeller – om vi vil det eller ej! så når de oplever mødre, der står ved sig selv, får de også lettere ved at blive ved med at være autentiske når de vokser op.
  Det er den bedste gave du kan give dine børn 🙂

  • Emilie 17. april 2012 at 16:11

   Tusinde tak for din positive kommentar, søde Eva!

 • Tora 28. juni 2012 at 09:58

  Det lyder som nogle rigtig rigtig gode huskeråd at forberede sig på. Jeg har endnu et stykke endnu før babyen kommer, men ved, hvor vigtigt det er for mig, at der er nogenlunde rent og pænt. Så det blir en kæmpe udfordring – men fx en robotstøvsuger kan gøre meget 🙂 Så det værste er væk fra gulvet. Og sådan skal jeg virkelig tænke – at hoppe over hvor gærdet er lavest med praktiske gøremål, så jeg kan være nærværende.
  Heldigvis har vi en masse bedsteforældre og reservebedster, som hellere end gerne vil hjælpe. Det bliver skønt! Tak for et dejligt indlæg! Det sidder i baghovedet 🙂

  • Emilie 28. juni 2012 at 11:32

   Kære Tora
   Tak for din positive kommentar.
   Du bliver den bedste mor for dit barn ved at anerkende dig selv for den, du er. Hent evt. min gratis e-bog “Frihed til at være dig!” her på http://www.emiliekrogh.com og få inspiration til, hvordan du finder og anerkender din Kerne.
   Rigtig god sommer!
   KH Emilie