Blog

Vil du “bare lidt væk”?

13. maj 2013

Når vi bruger den sætning om at komme ud og rejse, er vi egentlig så bevidste om, hvad den i virkeligheden indeholder og betyder? Hvad vil det sige “bare at komme lidt væk”? Væk fra hvad? Har du et liv, som du gerne vil “lidt væk fra” i tide og utide?

Eller hvad med vendingen “at rejse er at leve”!

Jeg hører ofte mennesker sige, at jo længere væk rejsen fører én, jo større er frihedsfølelsen. Så kommer man sådan “helt mentalt væk fra alt” og kan “rigtig bare leve livet”….

Så det, vi siger, er altså, at du ved at pakke en rygsæk, sætte dig ind i en flyver og 20 timer efter stige ud af flyveren, kan finde frem til friheden. Giver det mening?

Sker der en form for transformation, idet du rent fysisk er placeret under fremmede himmelstrøg? Har bredde- og længde- grad noget at gøre med graden af frihed til at leve livet?

Nej, selvfølgelig er det ikke sådan, det hænger sammen.

Det er heller ikke i mødet med de fremmede kulturer. Nej, det er i mødet med dig selv, når du oplever en kultur, der repræsenterer en anden form for livsstil, (manglende) strukturer, regler, normer og succeskriterier. Og du samtidig automatisk er frataget dine sædvanlige omgivelses forventninger, eller det som du tror, at der er af forventninger til dig.

I den fremmede kultur -og især, hvis den er særdeles anderledes end den, du kommer fra- er du et frit menneske. Fuldstændig ligesom du er herhjemme i de vante omgivelser. Men i den fremmede kultur har du bare større tendens til at få øje på det!

I det du fysisk og geografisk har flyttet dig, er du samtidig –helt uden at tænke over det- trådt ud af den rolle, som du dag ud og dag ind påtager dig i hverdagen.

Altså er du rejst ud for at finde dig selv! Da det er her friheden findes.

Dine behov og værdier får lov at komme til syne for dig. Du kommer i kontakt med dig selv. Og føler frihed, lethed og glæde. Aaaah, her kan du bare være dig!

Men hov, hvorfor er det lige, at du ikke ”bare kan være dig” derhjemme? Hvem er det i virkeligheden, der styrer, hvilken rolle, du indtager, når du vågner om  morgenen og hamsterhjulet løbes i gang på sædvanligvis?

Hvis du bliver ved med at gøre det samme på den samme måde; så bliver effekten af din adfærd sjovt nok også ved med at være den samme! Og hvis du kan mærke, at du ikke helt trives i dét, hvorfor gør du så ikke noget ved det?

Måske rejser du ud for at snuse til friheden et par gange i løbet af livet, når det altså kan passe ind i alt det vigtige, du render rundt og foretager dig, der gør din hverdag jævnt kedelig. Og når budgettet kan holde til, at der står ”Rejse til fjerne og fremmede kulturer”. Men husker du så at fastholde det, du finder –nemlig dig selv- når du kommer hjem?

Måske skulle du i stedet for at rejse ud for at mærke en snert af flygtig frihed prøve at rejse ind for at finde dig selv. Det kan du gøre lige netop her og nu lige meget, om du så sidder i direktørstolen, frisørstolen eller lænestolen. Vend blikket indad.

Hvad mærker du? Hvordan har du det i dit liv? Er du tilfreds? Sådan helt dybt inde? Hvor er dit fokus? Brokker du dig meget? Er det blevet en dårlig vane at have fokus på alt det, du ikke lige synes fungerer? Eller er du taknemmelig for det, du har og kan? Er du tilstede i det du laver, eller er du hele tiden en time fremme i dine gøremål? Er dit job noget, der bare skal overstås, så du kan få fri? Vælger du at acceptere, at det er sådan, eller går du og lader dig irritere over det? Bruger du din dyrebare tid her på Jorden på det, du føler allerstørst glæde ved? Ved du overhovedet, hvad der gør dig glad?

Rejsen ind i dig selv er en livslang proces. En rejse, hvor du altid kan booke en billet, hvis bare du er åben for en helt ny bevidsthed. En rejse, der sættes i gang i dig og som bliver i dig uanset, hvor du er, hvis bare du vælger at forblive bevidst.

You Might Also Like